Ein 71 år gammal tragedie: To fiskarar drukna på Nordmarka

22.09.2022

For 71 år sidan skjedde ein stor tragedie på Nordmarka i Surnadal, da to menn frå Kristiansund drukna under ein fisketur på Langvatnet. Den 8-årige sonen til den eine av dei klarte å berge livet.

Ein lokalhistorisk interessert kjenning fortalde meg om ulykka, som han meinte var i ferd med å gå i gløymeboka. Etter ein del undersøkingar, klarte han å få stadfesta at ulykkesstaden var Langvatnet, og at tidspunktet var tidleg på 50-talet. Med dette som bakgrunn, gjekk det rimeleg greitt å spore opp omtalen i Tidens Krav.

Ulykka skjedde mandag 30. juli 1951. To dagar seinare var hendinga toppoppslag i Tidens Krav. Omtalen hadde denne ordlyden:

Mandag kveld ved 8-tiden omkom skomaker Alfred Høvensvold, Nordsundgaten 8, og kinomaskinist Birger Wærnes, St. Hanshaugen, Kristiansund, ved en drukningsulykke i Langvatnet i Surnadal. De var ute og fisket i en liten båt da de mistet den ene åren, og idet de skulle ta den opp, hvelvet båten og de falt i vannet. Med i båten var også den 8 år gamle sønn av Alfred Høyenshall, Kjell Sigmund. Men klærne hans ble hengende fast i båthvelvet, og han fikk også selv godt tak og holdt seg fast til båten drev på land. Det var sterk vind og litt sjø da ulykken hendte. Det var mellom 50 og 100 meter ulykken hendte.

Det var ingen øyevitner til ulykken, bortsett fra den lille Kjell Sigmund. Han forteller at da han vasset på land, så han etter folk, men det var ingen andre fiskere i nærheten. Vegen til bygda visste han heller ikke. Han krabbet derfor inn i teltet, fikk av seg de våte klærne og tullet seg inn i noen ulltepper. Tidlig i går morges begynte han å lete seg fram til folk, og i går ettermiddag traff han på noen fiksere som var på veg innover Nordmarka.

De fikk straks underrettet lensmannen i Surnadal som mobiliserte Røde Kors Hjelpekorps, og dro til Langvatnet. Det var ingen vanskeligheter med å lokalisere hvor de to hadde druknet. Åren stakk opp av vannet og det viste seg at fiskesnøret var fast i åren, og at de to forulykkede hadde fått viklet hendene inn i snøret, så de har hatt vanskelig for å svømme. Ved å hale i snøret ble de funnet.

Uten større vanskeligheter lyktes det å få de to forulykkede på land, og de ble i går av hjelpekorpset bragt ned til bygda. De ble funnet 12-13 meter fra land.

Den 8 år gamle Kjell Sigmund har tatt den uhyggelige tildragelsen som en voksen mann, og er i god behold. Lensmannen tok ham med seg hjem der han gikk seg et godt måltid og ble for natten.

Alfred Høvensvold og Birger Værnes hadde ferie og reiste fra Kristiansund lørdag.

Red. anm.: Stykket over er direkte avskrift frå Tidens Krav. Som lesaren vil legge merke til, brukar avisa i artikkelen fire ulike etternamn på dei to omkomne. I ein omtale av dei to dagen etter, har Tidens Krav kome til at korrekte namn er Alfred Høyemsvold og Birger Wærnes.

I ein dødsannonse frå 2018, går det fram at Kjell Sigmund Høyemsvoll, født 5. juli 1943, gjekk ut av tida 23. oktober dette året. Det må vere all grunn til å tru at dette er den same personen som i ein alder av åtte år opplevde dramaet på Nordmarka.