«Herfra starter oppmerket rute til skihytta»

14.04.2022

Skiltet med denne teksten kom på plass ved Øytun på Fuggelleiken tidleg på 60-talet. Eg hugsar skiltet og dei trekanta merkene oppover liene godt. Det gjer nok mange andre også.

Før påska i 1962, da 1. påskedag var så seint som 22. april, var arbeidet med merkinga opp til skihytta i innspurten. I Tidens Krav sin spalte «Hjørnet» møter vi 14. april 1962 leiar i skihytteutvalet i idrettslaget Framtid, Arne Holten. Holten er intervjua av signaturen ERB (Erik Brøske), og avbilda framom det nye og prektige skiltet.

«Hjørnet»-intervjuet er ikkje meir omfangsrikt enn at vi siterer heile teksten:

Alle de som skal til fjells i påska strever nå for fullt med å pakke sekken og ordne utstyret. Trass sludd og slapseføre i låglandet er det mer enn nok snø i fjellet her i distriktet. Og blir værgudene i det rette lunet, vil de som skal tilbringe helgedagene i hytter og sætrer få ei fin tid med snø og sol over allle vidder og fjell.

Men det er ikke bare påsketuristene som strever på forhånd for at deres fjelltur skal bli så bellykket som mulig. Oppe ved Karlhaugen på Eidet i Surnadal traff vi Arne Holten i sull sving med sin del av arbeidet. Holten er formann i utvalget for Skihytta som idrettslaget Framtid har oppunder Syltnebba, - hytta ligger som kjent i et fint-fint skiterreng og er også ypperlig som utgangspunkt for turer videre innover fjellet. Utallige er de timene Holten har ofra av sin fritid for å gjøre Skihytta koselig og effektiv for fjellfolket. Og denne kvelden var han, sammen med andre fra skihytteutvalget, i ferd medå sette opp skilt ved riksveien som forteller folk at her starter den opp merkte løyva til Skihytta.

Fra Karlhaugen og fram til hytta er det omlag fire km, og for hver hundre meter er det nå oppsatt røde veivisermerker, fortalte Holten. Nytt av åreter at det i Skihytta vil bli oppsatt kart over fjellterrenget med inntegnete ruter videre til Sjøsætervatnet og Strengen. Vi håper, sa Holten, at vi med denne - oppmerkinga og kartet kan få enda flere, både bygdafolk og turister utenfra, til å legge turen om Skihytta, - både nå i påska og ellers i året.

Til slutt ber Ame Holten oss om å nevne at de som tar bilen med til utgangspunktet her ved Karlhaugen må rette seg etter det skiltet sier om parkeringa. Og det har vi hermed gjort...