Dramatikk i Halsa for 55 år sidan: Buss gjekk i lufta

03.10.2022

Da bussen til Surnadal Billag var på veg til ferjeleiet på Halsa laurdag 30. september 1967, kolliderte den med ei folkevogn og eksploderte. Ingen menneskeliv gjekk tapt. Men hadde bussen vore full av passasjerar, kunne dette ha enda med ein katastrofe.

Tidens Krav omtalar hendinga måndag 2. september:

Det var dramatiske minutter etter at en folkevogn og Surnadal Billags nyeste personbuss kolliderte om lag to kilometer fra ferjeleiet på Halsa ved 20.30 tiden lørdag kveld.

Det tok straks fyr i folkevognen, like etter i bussen og så fulgte flere store eksplosjoner, slik at ildmørja sto høyt til værs. Heldigvis var det bare fire passasjerer i bussen og de kom seg ut, nesten uskadet. Et par passasjerer fikk lettere sjokk. Føreren av folkevognen og passasjeren ble kjørt til sykehuset i Kristiansund da de hadde pådratt seg benbrudd og forbrenningsskader.

Surnabussen var på vei til Kristiansund da ulykken skjedde. I en liten sving møtte de folkevogna som kom i motsatt retning og i venstre veibane og bilene kolliderte front mot front.. Veibredden var fem og en halv meter der kollisjonen skjedde. Det ble ikke funnet bremsespor etter folkevogna. Føreren av folkevogna og passasjeren ble begge alvorlig skadet.

Føreren av folkevogna hadde hatt førerkort bare i fjorten dager og bilen hadde han kjøpt for to dager siden. Både bilen og bussen brant helt opp, og da det tok fyr i skogen ble brannvesenet i Surnadal og Engjan tilkalt.

Slukkingen av skogbrannen gikk fort, men det tok en tid før bussen var utbrent.

De som var i bussen klarte å komme seg ut gjennom nødluken i taket og døra, før bussen eksploderte. De mistet nesten alt de hadde med seg, og all verdiposten som bussen hadde ble også flammenes rov.

Etter det vi har fått opplyst var det flere av passasjerene som mistet penger, en 400 kroner og en 2000 kroner. Passasjeren ble kjørt til Halsa og derfra reiste de videre til Kristiansund.

Surnadal Billag hentet vraket av bussen søndag, mens folkevogn-vraket står der til skrekk og advarsel.

3. oktober følger Tidens Krav opp saka med ein artikkel, der det blir konstatert at nødutgangane på bussane ikkje blir kontrollerte. Bilsakkyndig Tore Hoem seier til avisa at nødutgangane på dei fleste bussane ikkje er tilfredsstillande. Det har vore arbeidd mykje med denne saka, utan at ei ordning har kome på plass. Vanskane består ifølge Hoem i kven som skal utføre kontrollen og kven som skal betale. «Når man skal kontrollere vinduer på busser må man trykke ut rutene, og det vil koste en del å sette dem inn igjen. Da det ikke er avklart hvem som skal betale dette blir det ikke foretatt slike kontroller», heiter det i artikkelen.

Red. anm.: I omtalen av ulykka oppgir Tidens Krav namnet på de to i folkevogna. Namna er utelatne her, noko som har medført ei lita omskriving av eit avsnitt.