«Et godt eksempel på at det nytter å satse»

27.11.2022

Samtidig med at fotball-VM i England i 1966 vart sparka i gang, opna Møbel-Fiske i Surnadal den nye fabrikken sin. Det skjedde laurdag 9. juli.

Bakteppet for opninga var at den gamle fabrikken brann ned året før. Tidens Krav omtalar opninga på førstesida, og skriv:

«Den 22. september 1965 brente som kjent firmaets fabrikk helt ned, og det var resultatet av en hurtig, men effektiv og fullt for svarlig oppbygnings- og innkjøringsperiode som skulle markeres. Møbel-Fiske A/S med disponent Erik Fiske i spissen står som eksponent for innsats og dristighet, dyktighet og pågangsmot, når det gjelder produksjon og salg av møbler i vårt distrikt. I det surnadalske næringsliv, som dog må sies å være ensidig og heller svakt, har firmaet arbeidet seg opp til å bli et godt eksempel på at det nytter å satse, bare en tar moderne metoder, paret med vilje og risikobetont innsats, i bruk».

Møbel-Fiske vart grunnlagt i 1958. Selskapet hadde første året ei omsetning på 3.000 kroner. I 1966 rekna disponent Erik Fiske med at omsetninga ville passere to millionar kroner. Forutan fabrikken, hadde selskapet i 1966 eit stort møbelutsal på Heimdal, og eit nytt, stort forretningslokale på Skei.

Under opningsfesten var om lag førti personar samla. Blant desse var alle tilsette, dei som hadde reist bygget, Surnadal formannskap og stortingsrepresentant Anders Sæterøy.

I Tidens Krav sitt referat les vi: «I fabrikkens kantine ble det servert bollesuppe, og nybygget ble behørlig gjennomgått. Disponent Erik Fiske redegjorde for firmaets utvikling fra den tid produksjonen omfattet kleshengere til i dag. Om nyfabrikken orienterte Ingebrigt Fiske. Varaordfører Ola Bævre overrakte en vakker blomsterkurv fra Surnadal kommune og sa bl. a. at det var hyggelig å kunne være med å åpne en ny fabrikk i kommunen, det er ikke så ofte det foregår. Stortingsmann Sæterøy hilste firmaet til lykke med nybygget, og rettet en takk til Fiske for det han har stått bak. Ellers var det omvisning i fabrikken og demonstrasjon av maskinene. Samtlige gjester fikk seg tildreid en krumkakepinne hver som et minne fra fabrikkåpningen».