Hamna i bekkjadal saman med stabburet

19.04.2022

Da Ingeborg Dalsegg på garden Dalseggvollen skulle ein tur ut på stabburet for å hente kjøtt, gjekk det ikkje likare enn at både ho og stabburet hamna i ein djup bekkjadal.

Det var avisa Nidaros som 28. mai 1932 fortalde om den dramatiske hendinga, som heldigvis enda utan tap av liv. «Konen fulgte med stabburet ned skråningen», er overskrifta på artikkelen. Avisa karakteriserer ulykka som «merkelig» og «eiendommelig». .

Sidan det ikkje gjekk verre enn det gjorde med kona, ho vart berre skadd i det eine kneet, kostar vi på oss å sitere heile artikkelen i Nidaros:

En eiendommelig ulykke hendte i går i Surnadal, idet stabburet på Dalseggvollen ramlet overende, mens konen på gården var derinne efter kjøtt til middagskokingen. Mannen og guttene på gården var ute og arbeidet på åkeren, da de så buret veltet og styrtet nedover en bratt bakkeskråning og tilslutt havnet i en dyp bekkedal.

Begravet under taket

Da de kom til, hørte de et menneske som lå jamret sig inne i stabburet, og forstod at det var konen. De gikk straks igang med å bære bort stokker, og fant henne tilslutt begravet under torvtaket med stokker og kornstamper over sig. Imidlertid så det ut som om hun ikke hadde fått større skade. Det hadde gått verst utover det ene benet, og dessuten hadde hun noen mindre skrammer i hodet. Distriktslægen blev straks varslet. Han kunde imidlertid intet gjøre med henne, men tok henne med sig i sin bil og kjørte henne til Trondheim sykehus.

Årsaken til ulykken må være den at stolpene under buret har sviktet under teleløsningen, og den sterke vind de siste dager har fått bygningen helt på fallets rand. Det skulde således ikke mere til enn at konen kom bort i den svakeste kant av bygningen før den bikket over. Konen var på stabbursloftet så det var et meget stygt fall, og det må nærmest betegnes som et under at hun ikke blev drept på stedet.

Den tilskadekomne kone, Ingeborg Dalsegg, kom til Trondheims sykehus ved ½10-tiden i går kveld, og blev straks tatt under behandling. Ved henvendelse til sykehuset opplyses det at hun særlig hadde skadet det ene kne, og at det ellers ikke var noe alvorlig som feilet henne.

Kvinna som gjorde den dramatiske ferda saman med stabburet, er Ingeborg Jonsd. Fiske, f. 1881, som i 1900 gifta seg med Ola Jonson frå Dalseggvollen.

I dag fortel statistikken at 6 av 10 ulykker blant menneske over 65 år skjer i eller nær heimen. Det var tydelegvis ikkje heilt ufarleg å stelle heme før i tida, heller.