«Med god markedsføring går det til og med an å tjene penger på Mardølavatn på boks»

27.01.2022

- Alt er gambling. Man vet det ikke før en plate er på markedet. Men med god markedsføring går det til og med an å tjene penger på Mardølavatn på boks. Så hvorfor ikke på plater og kassetter?

Orda kjem frå øksendalingane og Juft-medlemmane Nils H. Sæther og Magne Sandbukt, som i januar 1977 presenterte det nystarta plateselskapet Nor-West Records.

Aura Avis omtala selskapet i et eit intervju med Sandbukt og Sæther 29. januar 1977. Vi saksar frå avisa:

- Dette høres utrolig ut?

- Det gjør kanskje det, men det er ikke utrolig på noen måte. Et plateselskap må regnes som en hvilken som helst butikk. Det er opplagt som en forretning som skal distribuere og produsere plater og kassetter.

- Hvorfor i all verden på Sunndalsøra?

- Hvorfor ikke? Det behøver ikke være Oslo eller andre store steder det dreier seg om når det prates om plateselskap. Distriktene har dessuten større muligheter til å ta seg av lokale talenter. Det har blomstret opp med plateartister i fylket den siste tiden, og vi tror markedet er tilstede.

- Direktører i eget selskap?

- Selvfølgelig ikke. Den ene er bondesønn og den andre er en murer med musikkinteresser på fritida. Vi er fortsatt på jorda.

Dei to gründarane kan fortelje om store planar. I januar 1979 var ein LP med Jonsok, Juft, Reddik og Anita Farstad under produksjon. Meir var på trappene.

Intervjuaren spør om det også kan kome eit studio i Sunndal.

- Det er klart det hadde vært en fordel. Men vi må ta en ting i gangen og se hvordan tingene går, var svaret.

Det skulle ikkje ta så veldig lang tid før det vart bygd eit nytt studio i Øksendal. Blant artistar som brukte Viking Studio var Alex, The Cut, Front Page, Four Jets, Wannskrækk/DumDum Boys, Rollaug, Simon Flem Devold Sekstett, Skuggsjå, Mondega, Man Maid, Øystein Sunde og Camera med Frode Alnæs.

I dag er både plateselskapet og studioet borte. Verksemdene vitnar om ei tid med stor aktivitet, kreativitet og pågangsmot innafor musikklivet på Nordmøre.