Hamna utfor vegen på tur til presten

06.02.2022

Ordførarkvardagen var travel før i tida også. Tidens Krav fortel 3. februar 1962 ei historie om korleis surnadalsordførar Petter Garte fekk erfare at hastverk verkeleg kan bli til lastverk.

Garte var ordførar på deltid, ved sida av jobben som rutesjef i Surnadal Billag. 2. februar skulle han ønske den nye soknepresten velkomen til bygda, og tok sikte på å gjennomføre oppdraget i middagspausen på arbeid. Da pausen kom, starta Garte opp folkevogna, og sette kursen mot prestegarden. Tida var knapp, føret glatt og farten i høgste laget. Tidens Krav skriv:

Da han skulle ta den krappe svingen ved Gammelelva på Sylte skjønte han det kunne bli vanskeligheter med å klare den. Han bremset derfor folkevogna opp, men mens farten avtok skrenset bilen faretruende mot vegkanten. Det så ut til å gå bra, men da bilen omtrent stod stille var det et eller annet som tok imot og den for utfor kanten, gikk rundt en gang nedover en 3-4 meter bratt skråning og ble stående på hjulene nede ved elvekanten. Med Garte gikk det over all forventning. Han kunne krype ut av bilen uten den minste skade etter rundkastet.

Av artikkelen går det fram at bilen fikk ein del skadar, og da elva steig på grunn av floa, begynte det å sjå faretruande ut for køyretøyet. Heldigvis kom det ein lastebil forbi. Den greide utan vanskar å få dratt bilen opp på vegen.

Og jammen var det ikkje ein «happy ending» på heil dramaet. Tidens Krav skriv:

Ved en kort undersøkelse viste det seg at skadene ikke var større enn at den var kjørbar og Garte fortsatte til prestegården. Men middagspausen strakk ikke til denne dagen.